• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Pytanie odnośnie Xenonu i ładowania [ŁOŚ]

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
Awatar użytkownika
klemens244
Weteran
Weteran
Pojazd: chopper 125
Kontaktowanie:

Re: Pytanie odnośnie Xenonu i ładowania [ŁOŚ]

Postautor: klemens244 » sob 25 sty, 2014

Tak, zawsze jednoznacznie odpowiadam na zadane pytania. A bajery to są przy rowerach. Tu widzę same przydatne elementy. Chociaż Fonda /Easy Rider/ w swoim chopperze miał najprostrzą jego wersję.
Obrazek

dav6030
Majster
Majster

Postautor: dav6030 » sob 25 sty, 2014

Sorry za trucie tyłka ale rozumiem że mój sposób podłączenia, który opisałem na poprzedniej stronie jest nie prawidłowy ?
Ostatnio zmieniony sob 25 sty, 2014 przez dav6030, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
klemens244
Weteran
Weteran
Kontaktowanie:

"...odłączyłem pod "+" pod kabel od świateł pozycyjnych". Przecież to jest BEZ SENSU. Prąd płynie poprzez BLASZKI przełącznika świateł i to całkiem duży do zapalniczki. Ty chcesz wypalić te blaszki, czyli spalić przełącznik świateł. Jeżęli podłączyłeś za tym przełącznikiem. Zastanów się nad tym. Daj BEZPOŚREDNIO pod aku. Jeżeli lubisz elektrykę to możesz dać przekaźnik/taki od świateł w samochodzie 12 V/. Błyskawicznie rób tak jak to napisałem, bo w koszty wejdziesz. Sam to już rozumiesz. Prawda ? I daj kable 1,5- 2 mm2 bo tu masz przecież grzałkę jaką jest zapalniczka, czyli drut oporowy rozgrzewajacy się do czerwoności. No nie ?
Obrazek

Awatar użytkownika
klemens244
Weteran
Weteran
Kontaktowanie:

Aha,. I NIGDY nie trujesz. Nikt nie jest doskonały. Ja od Ciebie nauczyłbym się wiele też. Lewa.
Obrazek

dav6030
Majster
Majster

Ok, zrobię tak jak mówisz. A i nie używam tego do zapalniczki tylko jako do ładowania telefonu czy nawigacji. Tak czy inaczej zrobię tak jak mówisz.

Awatar użytkownika
klemens244
Weteran
Weteran
Kontaktowanie:

O.K. To daj bezpiecznik 5 A. W zupełności wystarczy, bo ładowarki mają 500 -750 mA, Max. 1,5 A al;e to już sprzęt jest stacjonarny jak drukarki. Bezpiecznik jest jak wiesz po to, że gdy zrobi się zwarcie na gnieździe to ocalisz aku. No nie ?
Obrazek

dav6030
Majster
Majster

A żadnego stabilizatora napięcia już nie dawać ? A przydał by się jakiś też włącznik, może polecasz jakiś nie wiem odpowiedni nie szpecący itp ?

EDIT

Z elektryki i elektroniki jestem bardzo słaby, jedyne moje osiągniecie to zrobienie lampy led...
Chciałbym się zapytać czy można zrobić tak gdy przekręcę stacyjkę to wtedy zamknie się obwód w gnieździe ? Mam do tego użyć przekaźnika ? Rozumiem że on działa jako włącznik np. Przekręcam stacyjkę jakiś tam obwód się zamyka, ale przez to że w tym obwodzie jest przekaźnik zamyka on również obwód podłączonego do niego (mam na myśli przekaźnik) gniazda?
Ostatnio zmieniony sob 25 sty, 2014 przez dav6030, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
klemens244
Weteran
Weteran
Kontaktowanie:

Jak masz gniazdo z pokrywką /jak ja mam/ to nie potrzeba. A jak masz gołe gniazdo to daj włącznik hebelkowy, żaden ledowy, chybą,że rzeczywiście będziesz uzywał niskich prądów poboru jak wyżej=j,w,. Po reglerze /regulatorze napięcia/ masz na aku 12,8 V max, więc spokojnie wystarczy. Przed reglerem możesz nawet mieć 30 V, ale zmiennego=to tak na marginesie- uzupełniająca moja wypowiedź. Wpisz temat w elektroda.pl tam masz szereg danych co do stabilizatorów. Są to prościutkie schematy, może wręcz przydatne jak masz jakiś czuły sprzęt. We wtyczkach do gniazd samochodowych, czyli 12 V masz wyjście 5 V pod które podłączasz USB. To gwarantuje Ci tę stabilizację napięcia.
Obrazek

dav6030
Majster
Majster

Postautor: dav6030 » ndz 26 sty, 2014

Dopisałem tam jeszcze to postu wyżej jedno pytanie.

Awatar użytkownika
klemens244
Weteran
Weteran
Kontaktowanie:

Postautor: klemens244 » ndz 26 sty, 2014

Super pomysł. Po stacyjce /czarny przewód podłącz do nr 85 przekaźnika, a nr 86 do masy. Gdy włączysz stacyjkę przez cewkę w przekaźniku popłynie prąd który przyciągnie blaszkę powodując zamknięcie obwodu wysoko-prądowego, czyli styki spod końcówek przekaźnika nr 80 oraz 87a, do których ja np. podłączyłem fanfary/dwa mocne sygnały prawie TIR'owskie. Do swego obwodu nie dawałem żadnego przekaźnika na gniazdo zapalniczki., bo przeznaczeniem jest TYLKO ładowanie komórki, gps'a, kamerki. W czasie jazdy hulajnogą NIE przypalam i nie palę fajek, a zapalniczkę mam zawsze w sakwie jako wyposażenie "skauta'.

wydaje mi się, że w samochodach ciężarowych z reguły są trąby zasilanie powietrzem pod ciśnieniem. mam takie dwie w domu, jeśli twój moto wydaje równie głośny dźwięk co te trąby, to czekam na filmik jak np. puszczasz kogoś na przejściu dla pieszych :D /norek
Ostatnio zmieniony ndz 26 sty, 2014 przez klemens244, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

dav6030
Majster
Majster

Postautor: dav6030 » ndz 26 sty, 2014

A jakie ma oznaczenie taki przekaźnik i jeszcze jedno ten czarny kabel ze stacyjki to on zasadniczo nie idzie do masy ? Chodzi o to żeby podłączyć go przez przekaźnik ?

Awatar użytkownika
klemens244
Weteran
Weteran
Kontaktowanie:

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
klemens244
Weteran
Weteran
Kontaktowanie:

Zrobiłem schemat w kolorach, więc wzoruj sie na nim..
Kup rzekaźnik 12DC 30A taki jak do świtwł w samochodzie jest.Czarny po załączonej stacyjce daje "+"-tak jak chciałś.I ten czarny podłączasz pod przekaźnik. Wszystko masz wyżej opisane. Jak widzisz ja identyczny przekaźnik dałem na dwa klaksony.

Obrazek
Ostatnio zmieniony ndz 26 sty, 2014 przez klemens244, łącznie zmieniany 2 razy.
Obrazek

Wróć do „Pomoc”