Postautor: klemens244 » sob 25 sty, 2014
"Kurde fix dadana musze napisać ten poradniko-wykład na temat bajki o napięciu"
No to zapraszam do dyskusji na każdy temat dotyczący elektryki w chinolach. Nareszcie jest partner do rozmowy, bo nikt nie zna się tu na kablach . Zaczynamy podstawy:
5 cewek /+ cewka od czujnika Halla/ daje ładowanie 360 : 5 = 60 st., czyli masz 5 sinusoid co 60 st. nad osia OX. Wniosek; Na jeden obrót wału masz bardzo zagęszczone ładowanie akumulatora /czytaj płynne/. Przy 2-ch cewkach w tym jedna to jest na czujnik Halla /iskra, bo masz zwarcie na tej cewce=prawidłowo/a w zasadzie jedna cewka daję Ci tylko jedną sinusojdę na jeden obrót wału. Wnioski wyciągnij sam co jest lepsze. Co jest rzeczą WAŻNĄ to KOŁO Z MAGNESAMI, których musisz mieć 6 szt, a nie z dwoma magnesami, bo to NIC NIE DA. ładowanie będziesz miał takie same jak przy 2-ch cewkach. Gdy masz w komplecie 6-cewek oraz koło magnesowe z 6-ma magnesami to masz juz inny świat.
Regulator napięcia 5-o pinowy. Musisz mieć od 4T a nie od 2T. W 4T masz kable /czytaj jak literę "Z"/;czerwony, biały, żółty, zielony. W 2T masz zamienione kable biały z żółtym, więc oryginalne podpięcie do reglera @T TEŻ nie da Ci ładowania. Czy to już dla przyszłych inżynierów jest jasnę?
Gniazdo pod ładowarkę podłącz po bezpieczniku 5 A pod akumulator
Ja mam 5-ć oddzielnych obwodów z bezpiecznikami, ale mam m.in. wentylator z bimetalem typu ON na 70 st. C.
Zrobiłem schemat elektryczny w kolorze na każdą elektrykę zaczynając od Waszych maszyn, a kończąc na Quadzie -chinolu.
Pamiętajcie, że macie dwa obwody.
- Prąd stały po aku obsługuje; klakson, migacze, światło stop
- Prąd zmienny z pradnicy /80Wat max/ podaje po uruchomieniu silnika prąd na przednia lampę i tylne pozycyjne.
To są wymienione podstawowe fabryczne podłączenia.
Ja rozbudowałem instalację -też schemat- o dwa głośne sygnały /jak syreny w TIR'ze są, dwa lightbary na ledach, wzmacniacz 2 x 20 Wat do karty 16 GB w telefonie, wskaźnik biegów, obrotomierz, etc...
Jestem do dyspozycji z pytaniami dot też silnika. Właśnie zmodernizowałem skrzynię biegów z 0,1,2,3,4 na 1,0,2,3,4, czyli taką jaka jest w każdym normalnym silniku. Lewa w Górę