• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Paliwo - rozrusznik - gaźnik

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
dsfilo
Specjalista
Specjalista

Re: Paliwo - rozrusznik - gaźnik

Postautor: dsfilo » ndz 28 kwie, 2013

Panowie jest mały postęp. Zmniejszyłem przerwę na starej świecy i motor zaczął odpalać. Na postoju wykręciłem go dzisiaj do 10k. Świeca ma dziwny kolor niepoddający się regulacji tj. środek izolator + elektroda główna jasno brązowe, natomiast elektroda masy i obwód świecy lekko okopcone (nie olej, świeca sucha). Na zimnym silniku odpala od 1, 2 zakręcenia. Na ciepłym różnie tzn. jak mu dam minute dwie na ostygnięcie to pali. Czasem na mocno zagrzanym też złapie.

Jak jadę to na 3 dzisiaj poszedł do 7,5k na 4 już przy 6 zaczyna hamować i przerywać. Drugi bieg idzie minimalnie wyżej ale też widać że to jeszcze nie to. Zauważyłem jeszcze, że jak np jadę pod górę to mogę manetkę do końca przycisnąć i jedzie bez przerywania (oczywiście obroty znacznie mniejsze) Czyli pod obciążeniem nie przerywa tak jak na prostce. Jeszcze mam wizję podniesienia poziomu paliwa w komorze ale nie wiem czy to dobry pomysł i jak się za to zabrać żeby nie narobić więcej szkody :)

Teraz pytanie - jutro idę kupić nową świecę, ale jakby co to chyba już ten gaźnik mnie pokonał i będę chciał kupić jakiś nowy - jaki do 50 wybrać ? Teraz mam pz19

Awatar użytkownika
lukasz
Junior Administrator
Junior Administrator
Pojazd: Ogar 900 '09
Podziękował : razy

Postautor: lukasz » ndz 28 kwie, 2013

dsfilo pisze:środek izolator + elektroda główna jasno brązowe, natomiast elektroda masy i obwód świecy lekko okopcone (nie olej, świeca sucha)

Obwód świecy może być lekko okopcony, jeśli świeca nie była przy poprzedniej jeździe dobrze dogrzana, czyli silnik się do końca nie rozgrzał, bo za mało km przejechałeś i zebrało się trochę nagaru. ;) Później lepiej dogrzałeś silnik i elektroda oraz izolator się już oczyściły, a obwód świecy jeszcze nie. :] Ja często jeżdżę na trasy poniżej 20km, spokojnie i też mam trochę czarną świecę.
Ale nie gwarantuję, że gaźnik jest idealnie wyregulowany.

Nie wiem, czy moja wypowiedź ma sens, więc przy okazji później proszę naszych mechaników o poparcie lub zrównanie z błotem. ;]

dsfilo
Specjalista
Specjalista

Postautor: dsfilo » pn 29 kwie, 2013

Mam jeszcze takie pytanie - jak podniosę iglicę jeszcze o jeden ząbek to jaki to da efekt ? Zauważyłem w czasie jazdy, że to szarpanie to chyba efekt braku paliwa - zwalnia tak jak przy hamowaniu biegami - jest taka wyrwa na manetce że zaczyna nim szarpać ? Jak podnieść pływak (zwiększyć poziom paliwa w komorze) żeby mi go nie zaczęło przelewać?

wajs
Specjalista
Specjalista

Postautor: wajs » pn 29 kwie, 2013

No nie wiem, czy to dobry pomysł, aby podnosić iglicę, może nawet trzeba opuścić.
Ja wczoraj podniosłem iglicę o jeden stopień i właśnie zauważyłem efekt podobny do twojego,
po lekkim dodaniu gazu zaczyna motorkiem szarpać, tak samo przy dojeździe do świateł,
puszczam manetkę, moto pomału wyhamowuje i w końcowej fazie zaczyna nim szarpać,
po wciśnięciu sprzęgła potrafi nawet zgasnąć, gaźnik był regulowany, a efekt szarpania nie ustępował,
zaraz idę iglicę obniżyć, na środkowy ząbek, taj jak było oryginalnie, bo na takim ustawieniu nie mam szarpania.

Awatar użytkownika
Yato
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Yato » pn 29 kwie, 2013

pływaka nie ruszaj, iglica najlepiej na środku niech będzie.
zobacz świece, fajke, kabel może ma przebicie ??
:)

dsfilo
Specjalista
Specjalista

Kupiłem świecę NGK CR7HS tak że teraz mam już trzy :) seryjną i CR7HSA. Na przerwie 0,6 przerywa, zmniejszyłem jest trochę lepiej. Nadal jednak dziadostwo szarpie. Iglica powróciła na przedostatni ząbek - wszystkie inne były nie do wyregulowania i potrafił mi na skrzyżowaniu się zadusić.

Zanim całość pojedzie w kierunku złomowiska (dzisiaj kobieta mi pierwszeństwo wymusiła i bym przejechał na niebieskie autostrady 50'tką :) ale hamulce były więc jedziemy dalej :) to zastanawiam się czy tam nie zapakować zestawu na 72 albo gaźnika nie wymienić.

Powiedzcie czy opłaca się to zawieźć do serwisu z adnotacją przerywa na wysokich... ile policzą - czy nie kupić nowego silnika :P Już mnie to boli, bo niby jedzie ale co z tego jak takie szopki odstawia nawet na prostej...

Awatar użytkownika
lukasz
Junior Administrator
Junior Administrator
Pojazd: Ogar 900 '09
Podziękował : razy

Postautor: lukasz » pn 29 kwie, 2013

dsfilo, nie masz może jakiegoś zaufanego mechanika, nawet jakiegoś amatora (kolegi, sąsiada, wujka, kuzyna), który by Ci wyregulował ten silniczek? :)
Ja się rok męczyłem z regulacją gaźnika bez rezultatu, przyjechał mamy kolega, pasjonat motoryzacji i wyregulował tak, że po zimie odpaliłem za pierwszym kopem, a kiedyś po jednym dniu bez ruchu odpalałem za 150. kopem. :D
Pewnie wyszłoby taniej niż do jakiegoś serwisu, gdzie Ci nawymyślają przyczyn, każą zapłacić, a w moto nic pożytecznego nie zrobią.

dsfilo
Specjalista
Specjalista

Do odpalania doszedłem po wielu bojach i jest znośnie :) tylko na odpalaniu się nie kończy warto by jeszcze na tym jeździć :) Przerywanie mnie doprowadza do szału już, chyba, że coś zepsułem przy wymianie tłoka ale już nie wiem co by to mogło być :) Rozrząd mnie jeszcze męczy tj. gdzieś wyczytałem, że kropka na zębatce rozrządu ma być tak pół ząbka łańcuszka przed wcięciem, ja mam wszystko cacy na równo: na zębatce JD na wcięciu, na magnecie kreska przy T na środku :) wszelkie próby przestawienia o oczko w górę w dół przynosiły efekt niepokrywania się znaków nawet dla mnie z wadą wzroku -0,25 :) Już nie wiem, a za dwie lewe ręce w mechanice się nie uważałem do tej pory :)

Awatar użytkownika
Yautja
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Otrzymał podziękowań: razy
Kontaktowanie:

Postautor: Yautja » pn 29 kwie, 2013

Skoro od świecy jest poprawa to znaczy ,że wina może być po stronie gaźnika i elektryki.Ja bym sprawdził jeszcze fajkę i przewód.Po prostu podczas pracy silnika popsikaj na nie wodą.Ja silnik zacznie wariować do te części są do wymiany.A jeśli chodzi o gaźnik to zobacz jaką masz dysze główną.Ja miałem 82 i zawsze na wysokich przerywał.Zmieniłem na 72 i bajka
Obrazek

Awatar użytkownika
Billy Corgan
Specjalista
Specjalista

Postautor: Billy Corgan » wt 30 kwie, 2013

A nie masz może jakiegoś kupla co by użyczył innego gaźnika na czas sprawdzenia? Ja pierwsze co bym zrobił to właśnie looknął do komory pływakowej... Tylko wiedz że jak zaczniesz przestawiać pływak to ta zabawa może nie mieć już końca, bo możesz rozregulować w pi*** <radocha>
Także polecałbym obcykanie zdjęć pływaka i poziomu ustawionego oryginalnie co by móc w razie czego wrócić do ustawień. Zbyt niski poziom paliwa może właśnie dać objawy przerywania i nagłego szarpnięcia podczas jazdy.

Rozrząd masz ok z tego co opisujesz, delikatnie w górę (opóźniony) czy w dół (przyspieszony) ... nie ma takiej opcji żeby powodował takie objawy. Z resztą zobacz mój rozrząd <wysmiewacz> <rotfl>

Obrazek
Ostatnio zmieniony wt 30 kwie, 2013 przez Billy Corgan, łącznie zmieniany 1 raz.

dsfilo
Specjalista
Specjalista

Postautor: dsfilo » wt 30 kwie, 2013

Dzisiaj zaczęło się jeszcze dziwniej :) Dusi go już nawet przy ruszaniu, nawet raz mi z wydechu strzelił na skrzyżowaniu przy próbie jego opuszczenia :) Obczaiłem dysze jakie w gaźniku siedzą 70 i 35 takie miały wybite wartości. Jestem już jeden krok bliżej do zakupu zestawu 72... choć strasznie mnie to denerwuje, że nie mogę z tym do ładu przyjść.

Billy Corgan: tak jak twój rozrząd też mogę ustawić z tym, że wszędzie piszą że znaki się mają pokrywać więc zgłupiałem już zupełnie ;)

A i jeszcze jedno odnośnie dyszy (dysz) czy one mają być wkręcone do oporu ? Bo wyczytałem że ktoś miał o 2 obroty wykręconą... Może jak będzie niżej w paliwie zanurzona to coś zmieni ??
Ostatnio zmieniony wt 30 kwie, 2013 przez dsfilo, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Billy Corgan
Specjalista
Specjalista

Postautor: Billy Corgan » wt 30 kwie, 2013

Wkręcaj do oporu, natomiast nie powinna w oryginalnym gaźniku siedzieć 80? Bo przynajmniej w skuterach przy gaźniku cvk18mm siedzi dysza 80 i wolnych obrotów chyba 35.
Ostatnio zmieniony wt 30 kwie, 2013 przez Billy Corgan, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Pomoc”