• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Silnik 125. Parę generalnych pytań.

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
Awatar użytkownika
Bubles
Weteran
Weteran

Re: Silnik 125. Parę generalnych pytań.

Postautor: Bubles » ndz 18 mar, 2012

Fotkę dam jutro wieczorem.

Wykręciłem stary czujnik i spróbuję wkręcić do nowego silnika, może zabangla... I tak w sumie nie mam wyboru, bo mi cieknie olej z miejsca gdzie powinien być czujnik... (Tak, w nowym silniku, kur** :/)

domin110
Majster
Majster

Postautor: domin110 » ndz 18 mar, 2012

mała poprawka do tego silnika co kupiłeś sam kupiłem ten silnik i po 300km uszczelke pod głowicą wydmuchało. no to w końcu chyba jako pierwszy ten silnik rozebrałem i trzeba było obalić wszystkie teorie na ten silnik a więc tak owszem skok ma 49mm jak w 110ccale tłoka ku żdziwieniu wielu niema 57mm tylko 52mm jak zwykłe 110cc, głowica ma zawory jak w 110cc i komora spalania jest taka sama więc jest to zwykły silnik 110cc

Awatar użytkownika
przemoxsx
Majster
Majster

Postautor: przemoxsx » ndz 18 mar, 2012

Ja wolałbym kupić używanego lifana niz ten silnik nowy.
JeÂśli pomogÂłem kliknij pomĂłgÂł lub postaw piwo.

50ccm- 760 km
72ccm- 2650 km
125ccm- 0km

Awatar użytkownika
Bubles
Weteran
Weteran

domin110 pisze:więc jest to zwykły silnik 110cc

?? To niby czemu na cylindrze jest napis 124? Jasne... 110...

Panowie, mam prośbę, znalazł by ktoś pasujący do tego silnika czujnik biegów? Bo mój stary z 72cc źle pokazuje :/ :P

Awatar użytkownika
przemoxsx
Majster
Majster

Postautor: przemoxsx » ndz 18 mar, 2012

JeÂśli pomogÂłem kliknij pomĂłgÂł lub postaw piwo.

50ccm- 760 km

72ccm- 2650 km

125ccm- 0km

domin110
Majster
Majster

Postautor: domin110 » ndz 18 mar, 2012

o to jest aby kit żeby wszyscy sie nabierali na to, dobra zrobie wam zdjęcia i udowodnie

Awatar użytkownika
dzikilopez
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: dzikilopez » ndz 18 mar, 2012

Pewnie trzeba piny zamienić miejscami.
Ja odkryłem dziś że ładowanie jest takie sobie w Yankesie. Jest jakiś sposób by je usprawnić?? Pasuje jakaś inna cewka z czegoś ? Czy jednak regler do wymiany i trzeba dać inny ? W łośku miałem H4 z przodu i dawało radę.
Benzer YANKEE + LIFAN 120ccm + PZ22
60 tys km i dalej się kręci

Ich brauche Geld für Gasolin
Explosiv wie Kerosin
Mit viel Oktan und frei von Blei
Einen Kraftstoff wie
Benzin!
Gib mir Benzin!
R+

adrol

Postautor: adrol » ndz 18 mar, 2012

jeśli chcecie mieć wyświetlacz biegów wystarczy kupić odpowiedni czujnik jeśli ma się skrzynię z układem n1234 to będzie pasował taki czujnik jw. a jeśli ma się 1n234, to po prostu się kupuje taki czujnik, wystarczy poszukać na allegro.
Potwierdzam, że dużo "125" z allegro to tak naprawdę 110ccm. Te czarne silniki w pierwszym poście to są lifany 125, ale nisko budżetowe, dlatego taka jakość, widać oszczędność na każdym elemencie, ale lepsze to niż 110.
Lifan 125 jest obecnie jednym z najlepszych chińskich 125, ma dużo grubsze kartery, głowicę na dużych zaworach, jedyny problem to jak we wszystkich chinolach słabej jakości tłoki i pierścienie, ale wystarczy założyć cylek alu i przy okazji tłok HC i po problemie, chinczycy też nie przykładają się co do jakości uszczelek pod głowicą, które lubią się wydmuchać, ale na to też jest rozwiązanie, japońskie uszczelki mls o grubości 0,25mm czyli o 0,75mm cieńsze od oryginału, dają nam oprócz wytrzymałości również większą kompresję -> moc

Awatar użytkownika
Bubles
Weteran
Weteran

adrol ma rację że to niskobudżetówka... Z okolic zębatki wypluwa mi olej, nie wiem dokładnie skąd, ale chyba oring od strony zębatki zdawczej wyskoczył. Podobnie jak podcieka z zaślepki po czujniku biegów... Z tym olejem to jaja jakieś są.. . .

adrol. Tamten czujnik co podał Kolega przemoxsx nie podpasuje, bo to jest dla układu biegów N1234. Ja w tym silniku mam 1N234. Szukałem czujnika na alledrogo ale nie umiem znaleźć... -.-

adrol

Postautor: adrol » ndz 18 mar, 2012

no faktycznie nie ma na, allegro, a kiedyś były, szukaj w używkach, kiedyś miałem taki czujnik, ale chyba sprzedałem.
Poznasz taki czujnik po układzie tych masowych punktów, będzie to wyglądało tak: kreska, bardzo blisko kropka, znowu blisko kreska i dalej normalne odstępy pomiędzy następnymi kreskami (razem 5 znaków tych takich miedzianych).
W lifanie czy innych silnikach 125, że tak powiem markowych, nigdy nie miałem problemu z cieknącym olejem, chyba, że przez własną winę, czasami, gdzieś się pociło, ale nie było przypadków znaczenia terenu.

Awatar użytkownika
Bubles
Weteran
Weteran

Postautor: Bubles » pn 19 mar, 2012

adrol. Na moim starym czujniku właśnie miałem taki układ tych miedzianych punktów. Nie działał...

A mam takie newbie pytanie... uszczelniacz od strony zębatki zdawczej, to on mi przepuszcza olej... Wystarczy że go wbije z powrotem? Czy trzeba go wymienić? Jeśli tak to jak? Wystarczy wyjąć z przodu stary a potem wbić nowy? Podeśle ktoś link takiego uszczelniacza który mi potrzebny? Dziękuję za porady :)

Awatar użytkownika
BeNeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Kontaktowanie:

Postautor: BeNeK » pn 19 mar, 2012

oryginalny ma chyba rozmiary 27-19-6 albo 7 nie pamiętam
może tamten ci się po prostu przekrzywił więc spróbuj go naprostować a jak nie to wymienić
Motocykl - uzaleÂżnia, pochÂłania czas i pieniÂądze, a czasem i nawet jest waÂżniejszy niÂż wÂłasna kobieta...

Pozdrawiam BeNeK
Lewa !!

adrol

Postautor: adrol » pn 19 mar, 2012

ja nigdy nie sprawdzałem tych czujników, jedynie korzystałem z czujnika N
jeśli uszczelniacz przepuszcza to znaczy, że jest do wymiany, ja kupowałem zawsze w okolicznym sklepie, ewentualnie zamawiałem, a wymiary brałem z manuala albo ze starego wziąć wymiary, które muszą być takie same jak oryginalne, jedynie grubość może być 5,6 lub 7mm.
co do wymiany to wyciąga się stary i wkłada nowy i tyle, jak masz rozebrany silnik najlepiej nowy wkładać po założeniu skrzyni wbijając najlepiej przez jakąś nasadkę o średnicy pasującej no i należy go nasmarować olejem aby się nie przerwał.
zobacz też czy na wałku zdawczym nie ma jakiś uszkodzeń/niedoskalenia produkcyjnego które mogłyby uszkodzić uszczelniacz

Awatar użytkownika
Bubles
Weteran
Weteran

Postautor: Bubles » pn 19 mar, 2012

Ale muszę mieć rozebrany silnik? Czy mogę to zrobić bez jego rozbierania, od zewnątrz, wbijając od strony zębatki?

Awatar użytkownika
Alpen
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Alpen » pn 19 mar, 2012

Bubles, Od zewnątrz.
modó³ wm mugen sport cdti

Wróć do „Pomoc”