• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Problem z 4 biegiem

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
Awatar użytkownika
lukasz
Junior Administrator
Junior Administrator
Pojazd: Ogar 900 '09
Podziękował : razy

Re: Problem z 4 biegiem

Postautor: lukasz » wt 14 lut, 2012

Zippekmanic50 pisze:Jak radzicie ustawić zawory?

Zawór ssący (górny) 0,05mm, a wydechowy (dolny) 0,07mm. Tu masz poradnik: http://forum.moto-4t.pl/viewtopic.php?t ... f101a6d4e1 To też może być jeszcze gaźnik (czyszczenie i regulacja). Ja bym zmienił zdawczą na mniejszą na Twoim miejscu. :)
Pozdro

Awatar użytkownika
Bonzo
Amator
Amator

Postautor: Bonzo » śr 15 lut, 2012

lukasz pisze:

Zawór ssący (górny) 0,05mm, a wydechowy (dolny) 0,07mm. Tu masz poradnik: http://forum.moto-4t.pl/viewtopic.php?t ... f101a6d4e1 To też może być jeszcze gaźnik (czyszczenie i regulacja). Ja bym zmienił zdawczą na mniejszą na Twoim miejscu. :)
Pozdro

Ja nie wiem czemu każecie zmienić zdawcza skoro zapewne prędzej na takich przełożeniach moto chodziło normalnie.

Ja radził bym ci sprawdzić kompresje w silniku odkręcasz świecę zakrywasz otwór do świecy palcem mocno dociskając i 2 osoba kopie kopniakiem albo kręcisz rozrusznikiem jak będziesz czuł ze wypycha ci palec to kompresja ok a jak nie bedzie odpychało ci palca to masz po prostu do wymiany najprawdopodobniej pierścienie jak zdejmiesz cylek i bedzie porysowany to musisz kupic nowy cylek tłok pierścienie i radził bym wymienic ci odrazu na zestaw 72cc głowica od 50 będzie pasowała. Duzo osób zakłada sam cylinder i wszystko jest ok a jak przeczytasz w internecie jak ktos pisze ze założył cylek od 72cc i głowice 50cc i mu tłok walił o zawór to ta osoba założyła po prostu odwrotnie tłok dlatego mu sie tak dzieje na tłoku masz literkie N chyba i musi byc ona u góry jak załozysz odwrotnie to bedzie walić o zawór

Zippekmanic50
Uczeń
Uczeń

Postautor: Zippekmanic50 » śr 15 lut, 2012

Bonzo pisze:
lukasz pisze:

Pozdro

Ja nie wiem czemu każecie zmienić zdawcza skoro zapewne prędzej na takich przełożeniach moto chodziło normalnie.

Ja radził bym ci sprawdzić kompresje w silniku odkręcasz świecę zakrywasz otwór do świecy palcem mocno dociskając i 2 osoba kopie kopniakiem albo kręcisz rozrusznikiem jak będziesz czuł ze wypycha ci palec to kompresja ok a jak nie bedzie odpychało ci palca to masz po prostu do wymiany najprawdopodobniej pierścienie jak zdejmiesz cylek i bedzie porysowany to musisz kupic nowy cylek tłok pierścienie i radził bym wymienic ci odrazu na zestaw 72cc głowica od 50 będzie pasowała. Duzo osób zakłada sam cylinder i wszystko jest ok a jak przeczytasz w internecie jak ktos pisze ze założył cylek od 72cc i głowice 50cc i mu tłok walił o zawór to ta osoba założyła po prostu odwrotnie tłok dlatego mu sie tak dzieje na tłoku masz literkie N chyba i musi byc ona u góry jak załozysz odwrotnie to bedzie walić o zawór

Chodzi o to ze motorek mial ten problem z 4 od nowosci jak go kupiłem a dopiero stopniowo doszedłem ze to wada

Awatar użytkownika
Lukas995
Zasłużony
Zasłużony

Postautor: Lukas995 » śr 15 lut, 2012

Chodzi o to ze motorek mial ten problem z 4 od nowosci jak go kupiłem a dopiero stopniowo doszedłem ze to wada

No bo od nowości nie dawał rady na tym przełożeniu :)

Awatar użytkownika
BeNeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Kontaktowanie:

Postautor: BeNeK » śr 15 lut, 2012

przełożenie na tyle jest ok zęby z tyłu tam te 3-4 nie robią takiej różnicy ale 14 :D ja 15 miałem na 110cc <troll>

A na niektóre posty pisane tutaj śmiać mi się chce ale nie wnikam <troll>
Motocykl - uzaleÂżnia, pochÂłania czas i pieniÂądze, a czasem i nawet jest waÂżniejszy niÂż wÂłasna kobieta...

Pozdrawiam BeNeK
Lewa !!

Zippekmanic50
Uczeń
Uczeń

Postautor: Zippekmanic50 » pt 24 lut, 2012

Witam Panowie. Zawory powinny być w porządku, ponieważ jak byłem na przeglądzie na 1000km to ten mechanik powiedział, że sprawdzał i ze zawory są ok. A nie macie jeszcze jakichś podejrzeń co do mojego problemu??

Awatar użytkownika
Lunatyk^
Weteran
Weteran

Postautor: Lunatyk^ » pt 24 lut, 2012

Zippekmanic50 pisze:Witam Panowie. Zawory powinny być w porządku, ponieważ jak byłem na przeglądzie na 1000km to ten mechanik powiedział, że sprawdzał i ze zawory są ok. A nie macie jeszcze jakichś podejrzeń co do mojego problemu??

Przytarty ?
Bynajmniej ja u siebie podejrzewam tak, bo mam ten sam problem.
Rozrząd patrzałeś ?
Ja wszystkie możliwe opcje sprawdziłem i nic nie pomogło.

Zippekmanic50
Uczeń
Uczeń

Postautor: Zippekmanic50 » pt 24 lut, 2012

Rozrządu nie patrzałem ale jak mówisz ze przytarty?? to lepiej sprawdzę te zawory. A po czym można poznać ze przytarty ?

[ Dodano: |25 Lut 2012|, o 11:46 ]
Witam ponownie. Sprawdziłem zawory i rozrząd. Wszystko jest ok. Ale problem nie zginał. Gdy bujnę go na 3 do 7,5/8 tyś. obrotów i wciskam 4 to obroty spadają do 5,5/6 tyś i przyśpieszy mi tylko 5km/h . Czego to jest wina? Sprawdziłem również kompresję. Palec odpycha od wyjścia świecy.

Awatar użytkownika
Yautja
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Otrzymał podziękowań: razy
Kontaktowanie:

Postautor: Yautja » sob 25 lut, 2012

Zippekmanic50 pisze:Czego to jest wina?

Yyy,mocy?W porównaniu do pierwszego posta widzę ,że jest poprawa ale lepiej już nie będzie bez zmiany przełożenia albo zwiększenia mocy
Obrazek

Awatar użytkownika
Michalk001
Weteran
Weteran

Postautor: Michalk001 » sob 25 lut, 2012

Ja mam na 50cm3 zębatki 17/37 i daje radę jechać. Nawet w 2 osoby gdy jadę na 4 około 30km/h to ma wtedy 3tys. obr. Jak dodam gazu to co prawda bardzo powoli ale się rozpędza i bez problemów jedzie do prędkości maksymalnych. Tak więc ten silnik nie jest za słaby żeby uciągnąć te 250kg na czwartym biegu. Przede wszystkim sprawdź prozaiczne rzeczy o których tu nie wspomniano a mają wpływ na osiągi i moc mimo że nie mają nic wspólnego z silnikiem, a więc:
1- ciśnienie w oponach, napompuj nawet nieco więcej niż zalecane
2- naciąg łańcucha - za mocno napięty też stawia opór
3- hamulce - czy nie trą i nie stawiają oporów na kole

Reasumując motorower ma się toczyć kompletnie bez oporów i nic nie może go hamować.

Mam wrażenie że masz jednak blokowany moduł, lub jest uszkodzony. Sprawdź na stopkach czy rozkręci się na czwórce. Jeżeli nie to wymień moduł.
Ostatnio zmieniony sob 25 lut, 2012 przez Michalk001, łącznie zmieniany 1 raz.
Zipp Salmo - przebieg do czasu sprzedaży 63538km:
(sezon 2010 - 3321km)
(sezon 2011 - 6870km)
(sezon 2012 - 7467km)
(sezon 2013 - 8130km)
(sezon 2014 - 8840km)
(sezon 2015 - 6887km)
(sezon 2016 - 7081km)
(sezon 2017 - 3855km)
(sezon 2018 - 9km)

Zippekmanic50
Uczeń
Uczeń

Postautor: Zippekmanic50 » pt 27 kwie, 2012

Jak radzicie wyregulować gaźnik oraz dawkę paliwa??
Zmieniłem filtr powietrza na stożek

Awatar użytkownika
Bumek
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Bumek » pt 27 kwie, 2012

Mialem to samo, sprobój wykrecic srubke od mieszanki troche, jak nic nie da to jeszcze bardziej i tak dalej :D
Ostatnio zmieniony pt 27 kwie, 2012 przez Bumek, łącznie zmieniany 1 raz.

Zippekmanic50
Uczeń
Uczeń

Postautor: Zippekmanic50 » pt 27 kwie, 2012

Ok. Raz już próbowałem. Gdy zwiększyłem dawkę paliwa to leciał na 4 biegu 70 km/h i się nie mulił, lecz gasł na zakrętach.

Awatar użytkownika
Prelude
Administator
Administator
Pojazd: Corsa C FL
Podziękował : razy
Kontaktowanie:

Postautor: Prelude » pt 27 kwie, 2012

Zippekmanic50, Wyreguluj na nowo według poradnika na portalu: moto-4t.pl.

Awatar użytkownika
Bumek
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Bumek » pt 27 kwie, 2012

No to oprocz tego ze zwiekszyles dawke zwieksz obroty, zeby nie gasl ;]

Wróć do „Pomoc”