• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Strasznie się przegrzewa

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
Awatar użytkownika
choinka
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Re: Strasznie się przegrzewa

Postautor: choinka » pn 02 lip, 2012

Ej ej, panowie koniec kłótni, chcecie się kłócić proszę bardzo macie PW od tego jak ktoś kogoś obrazi to do administracji z tym. Pamiętajcie że za KAŻDYM userem jest normalny człowiek i szanujcie go tak jak chcecie być szanowani.

varos4545, powiesz od początku i konkretniej jaka jest ta para czy dym skąd idzie kolor zapach? Wszystko co Tobie przyjdzie na myśl.
Co do lasek to nie ma tam żadnych lasek :P Są popychacze zaworów ale od tego raczej silnik się nie grzeje chyba że zawór jest za ciasny.

Awatar użytkownika
varos4545
Majster
Majster

Postautor: varos4545 » pn 02 lip, 2012

Więc pracujący nie całą minutę silnik, przegrzał się do tego stopnia że z całej powierzchni głowicy i cylindra zaczęła lecieć gorąca para (coś jak para wywołana wrzącą wodą tylko że ze 4 razy bardziej uderzała takim gorącem), pachniało to takim gorącym metalem (jak gorące żelazko, tylko intensywniej) i troszkę olejem (cylinder i głowica były upaćkane starym olejem - pozostałość po puszczającej uszczelce). Po prostu przegrzany silnik walczę z tym od tygodnia i nie mam pojęcia co jest powodem przegrzewania się, dlatego właśnie założyłem ten temat, bo skończyły mi się już pomysły.

Co do tych "lasek popychaczy" to pierwsze słyszę o czymś takim w tych silnikach stąd użyłem znaku zapytania :P

Awatar użytkownika
Bubles
Weteran
Weteran

Postautor: Bubles » wt 03 lip, 2012

varos4545 pisze:Więc pracujący nie całą minutę silnik, przegrzał się do tego stopnia że z całej powierzchni głowicy i cylindra zaczęła lecieć gorąca para

Zaraz zaraz! Więc to nie leci ani z odmy ani z tłumika tylko z... Głowicy i cylka?

varos4545 pisze:(cylinder i głowica były upaćkane starym olejem - pozostałość po puszczającej uszczelce)

A to przypadkiem nie jest odpowiedzią? Puść kroplę oleju na rurę od tłumika, dobra zasłona dymna się zrobi. Jeśli cylek i głowica miały resztki oleju na sobie to ten olej długo się będzie wypalał. Robiąc niezłą "zadymę"

Rzuć okiem w luzy zaworowe jeszcze raz jak możesz?

fake4r

Postautor: fake4r » wt 03 lip, 2012

Umyj silnik.

Awatar użytkownika
varos4545
Majster
Majster

Postautor: varos4545 » wt 03 lip, 2012

Góra 0.05, dół 0.07. Więc para to po prostu uje**** silnik? W sumie prawdopodobne, ale za mnie łeb <simfacepalm>.

To skoro ten problem rozwiązany to może ktoś wie dlaczego podczas ostatniej jazdy zakleszczyły mi się zawory? Dodam że miałem nieszczelną uszczelkę pod głowicą.
(Byłem przekonany że zawory zakleszczyły się przez przegrzanie silnika)

Awatar użytkownika
choinka
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: choinka » wt 03 lip, 2012

Może kontra się poluzowała i się zakleszczyły. Nie wiem jeżeli nie będą się już zakleszczać to luzik.
Wyczyść silnik i zobacz co się będzie działa.

Awatar użytkownika
Bumek
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Bumek » wt 03 lip, 2012

Mozesz tez zmienic olej ;p
Obrazek

Awatar użytkownika
carlos
Weteran
Weteran

Postautor: carlos » wt 03 lip, 2012

Mi też tak silnik robił co prawda 110 potem :D wypalił mi się zawór wpakowałem nowe i przestał :D
Zumico GR500 swap Cagiva Mito 125 ---> Suzuki GS500

Awatar użytkownika
varos4545
Majster
Majster

Postautor: varos4545 » wt 03 lip, 2012

bumek, wczoraj wymieniałem uszczelkę pod głowicą więc olej nowiuśki :>
choinka, na razie nie mam jak bo wyjeżdżam jutro, ale jak wrócę pojeżdżę trochę i jeśli problem będzie wracał założę nowy temat, póki co temat do zamknięcia ;)

Awatar użytkownika
choinka
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: choinka » wt 03 lip, 2012

Zamknę żeby syf się nie robił tylko później napisz do mnie i otworzymy go żeby nie zakładać kolejnego tematu.

Wróć do „Pomoc”