• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Barton Fighter - Diagnoza

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
goldi87
Uczeń
Uczeń

Re: Barton Fighter - Diagnoza

Postautor: goldi87 » czw 05 kwie, 2012

Obstawiam to co koledzy błąd przy użytkowaniu. Wymieniłeś olej po 300 km? robiłeś postoje przy docieraniu, aby nie przegrzać silnika?

ryba1983
Amator
Amator

Postautor: ryba1983 » czw 05 kwie, 2012

Olej wymieniany na bierząco po 90km, 300km.Jestem pewien że problem tkwi od samego początku - już przy pierwszej jeździe na prostej jechał normalnie , lecz pod górkę czułem że jest zbyt słaby - ale wtedy sądziłem jeszcze że silnik jest nie dotarty i niema takiej mocy.
Co do przegrzania silnika - mieszkam na terenie górzystym i często mam pod górkę jak i z górki i teoretycznie mógł się zagrzać od samego początku - lecz czy to znaczy że miałem obchodzić się jak z jajkiem i jeździć tylko po prostej? Czy w ogóle zatarcie silnika z blokadami jest możliwe?
Chyba że jest jeszcze jedna opcja - gdy go zakupiłem to miał już na liczniku 14 lub 18km.Był po tak zwanym przeglądzie "zerowym", razem z paliwem i olejem.Kto wie jak docierali go serwisancji przecież pierwsze kilomerty są napewno najważniejsze.
Zresztą jak przywieźli tego skutera to tak jak pisałem na początku w ogóle nie odpalił w pierwszy dzień - okazało się później że świeca dawała za duże przebicie - więc od samego początku było coś z nim nie tak.
Po zatym jeszcze jedna dla mnie ważna rzecz - jazda w dwie osoby nie wchodzi w grę - wtedy staje się tak słaby że zrobienie na nim pół kilomerta graniczy z cudem.
Proponujecie bym wymienił tłok,cylinder i pierścienie na nowe - dobrze jeśli to pomoże to niema problemu - chodzi mi tylko czy aby na pewno.Czy nie można brać pod uwagę jeszcze jakiejś innej usterki?
Żebym po prostu nie wyrzucił pieniędzy w błoto - a po zakupie jeździł tak jak teraz.
Czyli Panowie brać na poważnie tą wymianę - obstawiacie na przegrzewanie się tłoka?

Awatar użytkownika
Michalk001
Weteran
Weteran

Postautor: Michalk001 » czw 05 kwie, 2012

Kup cały zestaw 50cm3 lub 72cm (tylko przy 72 zeszlifuj napis na cylindrze) z zewnątrz one fizycznie się nie różnią - nie ma innej możliwości jak puchnięcie tłoka. Skoro miał 18km to już dla mnie byłoby to podejrzane i zapewne jest tak jak piszesz, "bawili" się w serwisie i nie wiadomo co ten biedny motorek przeżył przez te pierwsze kilometry, tym bardziej że pisałeś że miałeś też inne usterki - czyli "tłuczki" nie miały pojęcia w ogóle o budowie moto. Ja kiedy mi mój przywieźli to tylko zmniejszyłem mu obroty jałowe bo miał za wysokie a tak to był złożony wzorowo. Może tam go już przytarli i po czymś takim zawsze będzie Ci już puchł tłok bo w tak drastycznym przypadku zmieniają się właściwości aluminium. Kupując nowe moto licznik ma wskazywać 2-3km - pierwszy km robi się w fabryce a następne 1-2km w serwisie po przeglądzie zerowym. Ja jak kupowałem swój to oglądałem inne Salmo - jeden miał już 7km i silnik brudny - czyli też sprzedawcy robili nim sobie wypady gdzieś. Kupiłem w końcu swój i po odbiorze licznik pokazywał 1.9km. Nie martw się - założysz nowy zestaw i jeszcze będziesz fruwał nim <lol> . Na pewno po zmianie nie będzie gorzej tylko przy delikatnym docieraniu będzie już dobrze - ja nie przekraczam 5000 RPM i moto ma się świetnie. Wymieniaj to teraz póki jest jeszcze chłodno na dworze to w tej temperaturze będzie lepiej się docierał. Wlej na początku olej mineralny na pierwsze 30km docierania później półsyntetyczny do 300km i od 300km już pełen syntetyk. Zobaczysz że po tym jeszcze zmienisz zdanie co do tego moto.
Ostatnio zmieniony czw 05 kwie, 2012 przez Michalk001, łącznie zmieniany 2 razy.
Zipp Salmo - przebieg do czasu sprzedaży 63538km:
(sezon 2010 - 3321km)
(sezon 2011 - 6870km)
(sezon 2012 - 7467km)
(sezon 2013 - 8130km)
(sezon 2014 - 8840km)
(sezon 2015 - 6887km)
(sezon 2016 - 7081km)
(sezon 2017 - 3855km)
(sezon 2018 - 9km)

Awatar użytkownika
Yato
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Yato » czw 05 kwie, 2012

Pewnie się nim w serwisie bawili ;/
Popieram zdanie kolegów wyżej tłok puchnie .

michau_ek
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: michau_ek » czw 05 kwie, 2012

Zdecydowanie.. dla 100% pewności kup sobie zestaw 72cc, kosztuje grosze a nie dośc, że doda ci mocy to wyeliminuje twój problem.

przykładowe zestawy.. nie wiadomo czy przypadkiem nie ma jakiegoś problemu z zaworami czy czymś w głowicy.

http://allegro.pl/cylinder-glowica-kpl- ... 20784.html - jest tu wszystko co jest potrzebne do przeróbki na 72cc.

http://allegro.pl/cylinder-glowica-kpl- ... 12117.html - tu jest to samo.. nawet cenowo wychodzi podobnie.

http://allegro.pl/cylinder-glowica-72-c ... 68084.html - najtańsza opcja, tutaj część rzeczy musisz przełożyć ze starej głowicy.. jeśli ci to nie przeszkadza, bież najtańsze bo jakość i tak jest ta sama.

jeśli chcesz zaryzykować.. to kup sobie sam tłok + cylider sprzedam ci ja za grosze :)

15 zł i cylider po przebiegu 2000km jest twój. był on odpowiednio docierany.

@ co do policji.. pilniczkiem szlifujemy napis 72cc z cylidra, spray wysokotemperaturowy i nic nie widać.. policjant nie zdejmie ci głowicy i nie sprawdzi linijką jaki duży jest tłok <figielek> ewentualnie mogą mieć na przeglądzie problemy ale kupujesz ograniczik obrotów, ustawiasz tak aby jechał 45km/h i wszystko pasuje.
Ostatnio zmieniony czw 05 kwie, 2012 przez michau_ek, łącznie zmieniany 1 raz.

lukaszek085
Praktykant
Praktykant

Postautor: lukaszek085 » czw 05 kwie, 2012

Puchnie Ci tłok i dlatego tak masz kiedy silnik masz zimny ma moc a gdy sie rozgrzeje metale sie rozszerzaja w tym przypadku tłok ktory powoduje zbyt duze tarcie. Kupuj 72 z głowica dotrzyj i bedzie chodził zobaczysz:) pozdrawaim

ryba1983
Amator
Amator

Witam

Z mechanikiem umówiłem się na jutro dzisiaj nie miał czasu, jednak widzę że proponujecie zmianę na cylinder 72ccm - chyba się jednak skuszę faktycznie wydatek nie jest aż tak drastyczny a jeśli skończą się w końcu moje kłopoty to będę zadowolony :)
Dzięki za podane zestawy - mam co do nich jeszcze pytanie :
Otóż czy warto dać te kilkanaście złotych więcej i kupić taki zestaw z wzmocnionym wałem korbowym i głowicą:

http://allegro.pl/cylinder-glowica-72cm ... 33293.html

Pisze że można tym zestawem nawet o 30% zwiększyć moc i że zestaw jest lepszy od oryginalnego - czy to prawda czy tylko chwyt marketingowy bo to pewnie też made in china?
Lub taki zestaw z powiększonymi otworami poprawiającymi smarowanie tłoka:

http://allegro.pl/cylinder-glowica-kpl- ... 35784.html

Czy kupić najtańszą 75ccm i nie będzie różnicy? Czy ma to znaczenie - bo jeśli ma to wolę dołożyć i zrobić go już żeby na prawdę mi służył a nie co kilka miesięcy się użerać (na razie cały czas...).
I takie pytanie z innej beczki - szukałem na allegro ale nie mogę znaleźć :
Możecie podać mi kilka linków do części takich jak sportowe zegary (obrotomierz i prędkościomierz, rura wydechowa,kierownica) które pasowały by do Bartona.
Będę na prawdę wdzięczny.
Pozdrawiam
Jacek

Awatar użytkownika
Alpen
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Alpen » czw 05 kwie, 2012

modó³ wm mugen sport cdti

ryba1983
Amator
Amator

Dzięki za link.Kurcze teraz zgłupiałem bo zadzwoniłem do mechanika by umówić się na wymianę cylindra jednak powiedział żeby się wstrzymać ponieważ jego zdaniem to nie jest ta usterka- powiedział mi że sprawdził i nie było śladów łapania tłoka (jest czyściutki), niema luzów ani wykrzywienia korby.Powiedział że trzeba sprawdzić jeszcze kilka innych rzeczy...

Awatar użytkownika
Alpen
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Alpen » czw 05 kwie, 2012

ryba1983, Hmm, jest to co najmniej dziwne, nic innego mi nie przychodzi do głowy, bo przecież na zimnym chodzi normalnie...
modó³ wm mugen sport cdti

michau_ek
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: michau_ek » czw 05 kwie, 2012

dziwota.. jeśli ten mechanik to taki pierwszy lepszy to uważaj aby cie nie okantował.. bo to może być byle gówno a on każe sobie zapłacic jak za nowy silnik.

ryba1983
Amator
Amator

Kurcze źle napisałem
Jak jest zimy silnik to można w ogóle jechać o to mi chodziło ( te 50-60 km/h maks po prostej lub 65km/h z górki) - ale to jak jadę sam no i przez 10 -15 minut i koniec.
Jeśli na przykład miałbym wsiąść w dwie osoby od razu na zimnym to tylko na pierwszym i drugim biegu i tylko kilkaset metrów - i tak było od nowości.Po prostu na początku myślałem że silnik jest nie dotarty i słaby, ale tak na prawdę on był cały czas słaby - po prostu przez pierwsze 15 minut lub kilka kilometrów w ogóle ma jakąś moc pod warunkiem że jadę sam.

[ Dodano: |5 Kwi 2012|, o 21:36 ]
michau_ek pisze:dziwota.. jeśli ten mechanik to taki pierwszy lepszy to uważaj aby cie nie okantował.. bo to może być byle gówno a on każe sobie zapłacic jak za nowy silnik.

Nie, nie to dobry znajomy nie chce mnie okantować tylko pomóc :)
Od łepka zajmuje się naprawą silników i motorów, serwisuje w okolicy sprzęt.

Awatar użytkownika
Yautja
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Otrzymał podziękowań: razy
Kontaktowanie:

Postautor: Yautja » czw 05 kwie, 2012

ryba1983 pisze:Powiedział że trzeba sprawdzić jeszcze kilka innych rzeczy...

Ciekawe co miał na myśli
Obrazek

Awatar użytkownika
Stunti
Weteran
Weteran

Postautor: Stunti » czw 05 kwie, 2012

Yautja, na pewno szczelność zaworów i gaźnik oraz uszczelki
Obrazek

Awatar użytkownika
Yautja