• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Praca silnika 110cc

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
dam18
Majster
Majster

Re: Praca silnika 110cc

Postautor: dam18 » czw 15 gru, 2011

Spróbuj tak:
Kop kopką ale tak lekko żeby go nie odpalić, najlepiej wykręć sobie świece, będzie Ci lżej.
Doprowadź do zdarzenia że tłok odbije, przy suwie sprężania. I czy jak wał się cofa, jest takie dziwne szuranie? Stukanie.?
Proponuję spojrzeć na łańcuszek rozrusznika. Miałem podobnie, chciałem już rozbierać silnik, a tu okazało się że wypadł ślizgacz łańcuszka rozrusznika i ocierał, pukał o karter.

Jeżeli tłok jest w GMP to zawory muszą być zamknięte,(zamknięta komora spalania)

Składałeś silnik z dwóch ? Chodzi mi o to czy kartery silnika są parą czy też nie.
Na bank, włożyłeś wszystkie podkładki itp?
Sprawdź czy wał nie ma luzu osiowego.

Awatar użytkownika
Dargas
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Dargas » czw 15 gru, 2011

dam18, No, ale co ma piernik do wiatraka? Przecież rozrusznik nie pracuje jak silnik chodzi. Łańcuszek rozrusznika obraca się tylko, kiedy odpala a tak to jest w miejscu. Podkładki nie mają tu nic do rzeczy, bo podkładki są tylko w skrzyni. A jak pisał wcześniej skrzynia była wtedy wyłączona, czyli nie byłą wprowadzona w ruch. To jest raczej winna krzywego wału lub zębatki rozrządu.

Awatar użytkownika
adam94pp
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Kontaktowanie:

Postautor: adam94pp » czw 15 gru, 2011

Tak wal nie ma luzow gora dol,jak mam wkrecona swiece i krece magnetem i mam odkrecone kolko od zebatki zaworow slychac takie syczenie jak powietrze sie wydostaje.Silnik skladalem z 2 ale kartery sa oryginalne,wymienilem wal glowice cylek lancuszek rozrzadu szpilki wszystko co jest potrzebne aby przerobic na 110cc.Czy moze mi ktos zrobic zdjecie jak ma tlok w GMP i co wskazuje magneto w raz z zebatak rozrzadu? lub jakos inaczej zebym to ustawil bo mi juz rece opadaja..;/ skrzynia nie byla ruszana podczas skladania,lancuszek rozrusznika jest napewno dobrze zalozony wszystko ok.

Awatar użytkownika
stepien0601
Weteran
Weteran

Postautor: stepien0601 » czw 15 gru, 2011

Dargas pisze:stepien0601, PablOoS_88, Ludzie, o czym wy piszecie? Nie słyszycie napieprzania w silniku? To jest zile złożony silnik lub usterka.

Ogólnie nie mogę przez jeden filmik wywąchać usterki, ale mogę powiedzieć przyczyny.
Za słabo przykręcone sprzęgło do wału, przez co puka o pokrywę. Za słabo lub wystająca niedokręcona śrubka od pokrywki sprzęgła. Nie jestem pewny czy wtedy był silnik na biegu czy nie, ale możliwe ze zile złożona skrzynia lub kopniak. Jeśli silnik kopci to możliwe, że coś z tłokiem. Nie wiem czy masz kompresie duża czy taką średnia, jeśli taka słaba to coś z tłokiem lub zaworkami. Pisałeś coś o iskrze. Patrzyłeś czy magneto jest dobrze osadzone może masz krzywy wał i bije. Przez co ociera o pokrywę cewek lub cewki. Sprawdzi czy nie ma porysowanej pokrywy. Sprawdzi tez luzy zaworowe. Ale takie ocieranie może być spowodowane zile założyłem łańcuszkiem rozrządu. Zdjęcie pokazałeś nie wiem czy to jest aktualne zdjęcie czy po odpaleniu. Ale myślę ze masz zrzucony łańcuszek z kółka prowadzącego w cylindrze i wpadł po miedzy cylinder a kółko. Możliwe tez, że odłamał ci się kawałek aluminium z dekielka od wałka rozrządu i wpadł w kółko prowadzące. Najlepiej zrzuć cylinder i luknij sprawdzi czy nie bije ci wal.

Zwracam honor, nie oglądałem filmu, tylko czytałem opis.

Awatar użytkownika
Yautja
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Otrzymał podziękowań: razy
Kontaktowanie:

Postautor: Yautja » czw 15 gru, 2011

adam94pp, dokręciłeś śrubki od regulacji zaworów?
Obrazek

Awatar użytkownika
adam94pp
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Kontaktowanie:

Yautja, Tak sa dokrecone.

Awatar użytkownika
Yautja
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontaktowanie:

Jak dla mnie masz łańcuszek rozrządu do wymiany,aż zębatka wałka rozrządu jest wytarta
Obrazek

Awatar użytkownika
adam94pp
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Kontaktowanie:

Zebatka jest otarta poniewaz w tamtym silniku idiota za mocno dokrecil ten dekielek i szural o zebatke

Awatar użytkownika
Yautja
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontaktowanie:

A jak z łożyskami w głowicy?
Obrazek

Awatar użytkownika
adam94pp
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Kontaktowanie:

Są ok przed zamontowaniem wyjąłem wszystko z niej wyczyściłem naoliwiłem i złożyłem zawory trzymają BDB bo benzyna nie ściekała w ogóle
Ostatnio zmieniony czw 15 gru, 2011 przez adam94pp, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Dargas
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Dargas » pt 16 gru, 2011

adam94pp, Nic pozostało ci tylko zrzucić głowice i cylinder, ale przed tę porządnie pogadaj czy wałek rozrządu nie przyciera o coś. Jeśli to sprawdzi też cylinder i kółeczko prowadzące łańcuszek rozrządu. Później obracaj wałem i patrz czy coś przyciera i czy stawia jakiś opór. Zamontuj wiertarkę na wał i kręć.

Awatar użytkownika
adam94pp
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Kontaktowanie:

Postautor: adam94pp » pt 16 gru, 2011

Powiem tak jak mialem zlozony korpus caly i krecilem walem nic nie bylo slychac nic a nic.Moim zdaniem to kolko w cylindrze szelesci ale jak kilka razy odpalilem nie ma juz tego ocierania.Tylko klopot w tym ze nadal nie dziala jak powinien.Bylem dzis w serwisie i sie zapytalem u mechanika bo oni tez robia takie operacje poradzil mi zebym sprawdzil zawory tzn szczeliny zaworowe i wyprzedzil zaplon o 1.2.3 zabki bo u nich tak jest i tak robia po przerobce na 110cc..Zaczekam az Lukas15 wysle mi fotke z zebatki rozrzadu gdy tlok jest w GMP i bede wiedzial jakie kroki podjac

Awatar użytkownika
choinka
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: choinka » pt 16 gru, 2011

Zapłonu nie wyprzedzisz jak już to rozrząd :)

Awatar użytkownika
Lukas995
Zasłużony
Zasłużony

Postautor: Lukas995 » pt 16 gru, 2011

adam94pp pisze:Zaczekam az Lukas15 wysle mi fotke z zebatki rozrzadu gdy tlok jest w GMP i bede wiedzial jakie kroki podjac

Jutro koło 10tej :D

Awatar użytkownika
adam94pp
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Kontaktowanie:

Postautor: adam94pp » pt 16 gru, 2011

choinka, Tak o to chodzilo :)

[ Dodano: |16 Gru 2011|, o 22:06 ]
Dzis ustawilem po raz 100 rozrzad i zmienilem luzy zaworowe wyczyscilem gaznik swiece itp.Silnik odpalil tak samo jak zawsze lecz po pewnym czasie pracy przestalo dymic z wydechu i lepiej pracowac teraz slychac tylko lancuszek rozrzadu i jestem tego pewien na ssaniu silnik pracuje dobrze lecz gdy jest wylaczone ssanie strzela w gaznik i czuc to poniewaz jak przykladam reke do filtra powietrza czuc poprostu ze to w gaznik strzela.Tu macie filmik jak silnik pracuje teraz odpalane na ssaniu i praca na ssaniu http://www.youtube.com/watch?v=MCdOHTLJwKo

Wróć do „Pomoc”