Postautor: razor500 » wt 28 cze, 2011
A no tak, zapomniałem, że też są 110ccm 3biegowe + wsteczny.
Nie mam naciągniętego za mocno, ale luźny też nie jest. Nie umiem za bardzo powiedzieć jak mocno jest naciągnięty. Nie zwracałem na to za bardzo uwagi, ale zwis jest minimalny; jak go złapię pomiędzy przednią, a tylną zębatką, to da się nim ruszyć góra-dół z 1-2cm, ale podczas jazdy łańcuch jest luźniejszy, bo jak jadę i patrzę na łańcuch to widać, że skacze i ten skok z góry do dołu jest większy niż 1-2cm. Ale jak patrzyłem na kolegi Rieju jak z nim jeździłem, to mu też tak łańcuch skacze, a na osiągi nie narzeka. Jeszcze będę musiał zobaczyć jak on ma naciągnięty łańcuch jak motor stoi. Ja jak naciągam łańcuch to staram się to zrobić tak, żeby nie był napięty mocno i żeby wisiał ledwo ledwo, ale wydaje mi się, że łańcuch powinien mieć większy zwis niż ja mam.
Ale na pewno silnik jest słabszy jak łańcuch się poluzuje? Może to nie łańcucha wina. Słyszałem, że zbyt mocno naciągnięty łańcuch może spowodować spadek mocy, ale żeby luźny łańcuch pogarszał osiągi to pierwsze słyszę, ale nie mówię, że źle mówisz, bo ja nie wiem. Może ktoś inny się wypowie jak wpływa naciąg łańcucha na osiągi?